MATIJA MEŠTRIĆ, državni prvak u disciplini olimpijskog krosa

”Čeka nas još Državno prvenstvo u maratonu, Svjetsko prvenstvo u listopadu u Austriji te Europsko prvenstvo u prosincu u Francuskoj”

Mladi biciklist svoju titulu državnog prvaka brani već tri godine za redom

Matija Meštrić, i ove godine obranio je titulu državnog prvaka u disciplini olimpijskog krosa, kategorije ‘Elite & U23’

U organizaciji Biciklističkog kluba Mura Avantura održano je 12. srpnja u Svetom Martinu na Muri Nacionalno prvenstvo u disciplini XCO za 2020. godinu. Pod vodstvom trenera Radoslava Rogine i potporu sponzora Trgovina Beciklin, član Biciklističkog kluba Maraton Beciklin iz Novog Marofa Matija Meštrić i ove godine osvaja prvo mjesto što ga čini državnim prvakom tri godine u nizu!

Opišite nam ukratko početak svoje karijere. Koliko dugo se bavite biciklizmom?

Već se 8 godina bavim biciklizmom od čega je 6 godina natjecateljskih. Sve je zapravo krenulo više rekreativno.  Zajedno sa dečkima, iz tadašnjeg BK Maratona, krenuo sam na vožnje. Tada sam shvatio da mogu pratiti njihov tempo, iako su oni već tada trenirali. Branimir Šafran ponudio mi je da s njima krenem na treninge  te sam krenuo voziti po šumama. Igrom slučaja sam dobio trenera. Pošto je tadašnji trener trebao eksperimentalne vozače, odnosno sportaše za svoj doktorat,  odabrao je mene u tu skupinu za testiranje i tada je sve službeno krenulo.

Već tri puta za redom branite titulu prvaka u disciplini olimpijskog krosa. Opišite nam kako izgledaju pripreme za utrke.

Pripreme izgledaju tako da se cijelu zimu rade nekakve baze, odnosno duži treninzi. U sklopu priprema za neko natjecanje, koje je cilj sezone, ide se na nekoliko jačih utrka jer je utrka najbolji trening. Tako da prije najvažnijih natjecanja vozim i jake utrke kako bi dobio čim više osjećaja za utrku i napor koji ne možeš doživjeti i odraditi na treningu.

Grad Novi Marof daje podršku uspješnim sportašima s područja grada

Dio kluba i budući planovi

Dio ste biciklističkog kluba Maraton Beciklin iz Novog Marofa. Što nam možete reći o Vašoj ulozi u samome klubu?

U pravilu ja sam vozač. Do sada nisam imao nikakve posebne zadatke u klubu osim da se pripremam i vozim utrke i da  ostvarujem čim bolje rezultate. Prema sponzoru imam neke zadatke, što se tiče reklamiranja i toga, ali u pravilu je to to.

Koji su daljnji planovi kluba te postoji li određeni cilj koji želite postići?

U klubu je, za sada, jako malo ljudi. Ja bi htio privući ljude u klub te da svi zajedno odlazimo na utrke, naravno tko želi. Isto tako što više djece privući u klub. Raditi s njima i trenirati ih, te ih kroz nekih dvije do tri godine voziti na utrke.

Biciklistički klub Maraton Beciklin svake godine sudjeluje u organizaciji popularne novomarofske biciklijade ŠIC NA BIC

”Natjecanja bi trebalo biti još puno”

Što je u planu još ove sezone? Koliko natjecanja je pred Vama?

Teško je reći. Natjecanja bi trebalo biti još puno, ali za sada su sva ozbiljnija natjecanja otkazana do rujna. U rujnu su 2 Svjetska kupa, nadam se kako to neće biti otkazano. To bismo trebali ići sa reprezentacijom. Čeka nas još Državno prvenstvo u maratonu, Svjetsko prvenstvo u listopadu u Austriji te Europsko prvenstvo u prosincu u Francuskoj.

Šuška se da biste uskoro mogli postati novim predsjednikom biciklističkog kluba.  Što nam možete reći o tome?

Ove godine ću vjerojatno postati predsjednik kluba. Namjera mi je pokušati otvoriti biciklističku školu za djecu da se biciklizam u Novom Marofu digne na novu razinu.

J.V.

Matija se diže na nove razine…