Koronavirus – trenutna situacija u Novom Marofu

Danas smo obi┼íli centar grada Novog Marofa i ispitali trenutnu situaciju nastalu zbog mjera predostro┼żnosti u vezi spre─Źavanja ┼íirenja bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19). Sva javna okupljanja (koncerti, priredbe, sportska natjecanja…) su odgo─Ĺena ili otkazana. Ako imate neke nove informacije o ovome javite nam na email: urednik@emarof.info ili porukom na dru┼ítvenim mre┼żama FB/IG. Mi ─çemo poku┼íati prenijeti nove i to─Źne informacije svim gra─Ĺanima. Hvala!

Ove upute ─çete vidjeti na ve─çini vrata – dr┼żite ih se!

Ako imate simptome respiratorne bolesti (ka┼íalj, kihanje, grlobolja, povi┼íena tjelesna temperatura, kratak dah), bili ste u zemljama(podru─Źjima) zahva─çenim virusom ili u kontaktu s nekim tko je do┼íao iz tih podru─Źja te sumnjate da ste zara┼żeni koronavirusom:
ÔÇó ostanite kod ku─çe (ne idite na posao, u ┼íkolu, druge kolektive, ve─ça obiteljska okupljanja i javna mjesta)
ÔÇó javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom lije─Źniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao lije─Źnik, ili se javite de┼żurnom epidemiologu V┼Ż ┼żupanije na broj: 099 2119802
ÔÇó u slu─Źaju hitnosti nazovite 112

Dom zdravlja jo┼í uvijek nije potpuno ‘izoliran’ (oprez radovi u tijeku)

Svi koji se u na┼íu ┼żupaniju vra─çaju ku─çi s posla ili puta iz Austrije, Njema─Źke, ┼ávicarske, Nizozemske, ┼ápanjolske, Engleske, ┼ávedske, Slovenije i drugih zara┼żenih podru─Źja – ─çe dobiti rje┼íenje o aktivnom zdravstvenom nadzoru sanitarne inspekcije i morat ─çe u ku─çnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. To zna─Źi da ne─çe smjeti napustiti svoju ku─çu. Rje┼íenje ─çe dobiti i oni koji dnevno odlaze na posao u neke od navedenih zemalja.

Specijalna bolnica za kroni─Źne bolesti ima sli─Źna pravila,
a posjeti pacijentima u bolnici su do daljnjeg ZABRANJENI!
Ljekarne su otvorene, ima alkohola za ─Źi┼í─çenje povr┼íina i dolazi jo┼í dezinfekcijskih maramica. U nekim du─çanima se mogu kupiti alkoholna sredstva za dezinfekciju ruku.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se od ponedjeljka (16. o┼żujka 2020.) odga─Ĺa nastava na 14 dana u osnovnim i srednjim ┼íkolama te fakultetima, zbog situacije vezane za koronavirus.

Škole od ponedjeljka ne rade, dok vrtić i dalje radi.

Osnovna škola Novi Marof objavila je sljedeće:
Odlu─Źeno je da ─çe se primijeniti model po kojemu ─çe u─Źenici od 1. do 4. razreda osnovne ┼íkole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za vi┼íe razrede organizirat ─çe se online nastava.
Sva natjecanja odgo─Ĺena su do daljnjeg.
Nastavnici ─çe i dalje dolaziti u ┼íkolu, a ako je stvarno potrebno, mogu do─çi i djeca koja nemaju gdje biti zbrinuta, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Za djecu koja ─çe sti─çi u ┼íkolu, osigurat ─çe se topli obrok. Budu─çi da je progla┼íena epidemija, prijevoz u─Źenika ne─çe biti organiziran.
Produ┼żeni boravak radit ─çe prema uobi─Źajenom radnom vremenu (11.00-17.00), no samo za polaznike koji uistinu nemaju gdje biti zbrinuti. Za njih ─çe se tako─Ĺer osigurati topli obrok.
U Umjetni─Źkom odjelu primjenjivat ─çe se tako─Ĺer model online nastave u dogovoru s u─Źiteljem instrumenta.

Srednja škola Novi Marof objavila je sljedeće:
U─Źenici od ponedjeljka ne trebaju dolaziti u ┼íkolu, a nastavu ─çe pratiti sukladno uputama koje ─çe biti objavljene na webu ┼íkole.
Ukoliko netko od u─Źenika nema potrebnu informati─Źku opremu – hitno se neka jave u ┼ákolu kako bi im na vrijeme osigurali sve potrebno.
Isto tako odga─Ĺaju se do daljnjega sve aktivnosti vezane uz uvo─Ĺenje novaka u vojnu evidenciju (ro─Ĺenih 2002. godine i starijih godi┼íta), kao i sva natjecanja / smotre na svim razinama!

Dje─Źji vrti─ç Novi Marof za sada nastavlja normalno s radom.

SKRA─îENJE LINIJA KOJE PROMETUJU ZA ISTRU – KORONAVIRUS

Od dana 16.03.2020. godine, zbog izvanredne situacije u Republici Hrvatskoj, AP Vara┼żdin prelazi na re┼żim prometovanja kao ┼íto je uobi─Źajeno u vrijeme trajanja ┼íkolskih praznika.
S obzirom na poduzete mjere u cilju sprije─Źavanja zaraze na podru─Źju Istre obavje┼ítvaju se korisnici prijevoznih usluga AP Vara┼żdina da se od 13. o┼żujka privremeno ukidaju me─Ĺu┼żupanijske linije na relaciji:
VARA┼ŻDIN – PORE─î s polaskom u 13,30 sati iz Vara┼żdina i povratkom iz Pore─Źa u 09,15 sati – autobus prometuje s polaskom u 13:30 iz Vara┼żdina, ali samo do Zagreba.
VARA┼ŻDIN – PORE─î s polaskom iz Vara┼żdina u 22,45 sati i povratkom iz Pore─Źa u 15,10 sati ÔÇô autobus prometuje s polaskom u 22,45 iz Vara┼żdina, ali samo do Opatije, te iz Opatije u 18,50 i Rijeke u 19,30 prema Vara┼żdinu.
Privremeni prekid trajati ─çe do ukidanja donijetih izvanrednih mjera na podru─Źju Istre.

Komunalna tvrtka NOVOKOM do daljnjeg ne radi sa strankama
Javne ustanove i servisi (Po┼íta, Policija, Fina, Gradski uredi, Kulturni centar…) rade i dalje normalno, kao i svi du─çani, uz poja─Źane mjere opreza.
Kino Marof je privremeno prestalo s radom
Gradska knji┼żnica i ─Źitaonica Novi Marof

Gradska knji┼żnica i ─Źitaonica Novi Marof i dalje radi prema redovnom radnom vremenu. Ako trebate samo produljiti posudbu knjiga, u─Źinite to putem maila na gknm@gknm.hr ili pozivom na broj 042/611-234, a postoji i online produljenje gra─Ĺe. Za vrijeme provo─Ĺenja mjera za┼ítite od korona virusa ne─çe biti slane obavijesti niti ─çe biti zakasnina za prekora─Źenje roka posudbe.