Koronavirus – trenutna situacija u Novom Marofu

Danas smo obišli centar grada Novog Marofa i ispitali trenutnu situaciju nastalu zbog mjera predostrožnosti u vezi sprečavanja širenja bolesti koje uzrokuje novi koronavirus (COVID-19). Sva javna okupljanja (koncerti, priredbe, sportska natjecanja…) su odgođena ili otkazana. Ako imate neke nove informacije o ovome javite nam na email: urednik@emarof.info ili porukom na društvenim mrežama FB/IG. Mi ćemo pokušati prenijeti nove i točne informacije svim građanima. Hvala!

Ove upute ćete vidjeti na većini vrata – držite ih se!

Ako imate simptome respiratorne bolesti (kašalj, kihanje, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah), bili ste u zemljama(područjima) zahvaćenim virusom ili u kontaktu s nekim tko je došao iz tih područja te sumnjate da ste zaraženi koronavirusom:
• ostanite kod kuće (ne idite na posao, u školu, druge kolektive, veća obiteljska okupljanja i javna mjesta)
• javite se telefonom (ili e-porukom) izabranom liječniku te izbjegavajte odlazak u zdravstvenu ustanovu ako vam to nije savjetovao liječnik, ili se javite dežurnom epidemiologu VŽ županije na broj: 099 2119802
• u slučaju hitnosti nazovite 112

Dom zdravlja još uvijek nije potpuno ‘izoliran’ (oprez radovi u tijeku)

Svi koji se u našu županiju vraćaju kući s posla ili puta iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Nizozemske, Španjolske, Engleske, Švedske, Slovenije i drugih zaraženih područja – će dobiti rješenje o aktivnom zdravstvenom nadzoru sanitarne inspekcije i morat će u kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana. To znači da neće smjeti napustiti svoju kuću. Rješenje će dobiti i oni koji dnevno odlaze na posao u neke od navedenih zemalja.

Specijalna bolnica za kronične bolesti ima slična pravila,
a posjeti pacijentima u bolnici su do daljnjeg ZABRANJENI!
Ljekarne su otvorene, ima alkohola za čišćenje površina i dolazi još dezinfekcijskih maramica. U nekim dućanima se mogu kupiti alkoholna sredstva za dezinfekciju ruku.

Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se od ponedjeljka (16. ožujka 2020.) odgađa nastava na 14 dana u osnovnim i srednjim školama te fakultetima, zbog situacije vezane za koronavirus.

Škole od ponedjeljka ne rade, dok vrtić i dalje radi.

Osnovna škola Novi Marof objavila je sljedeće:
Odlučeno je da će se primijeniti model po kojemu će učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole pratiti nastavu putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije, a za više razrede organizirat će se online nastava.
Sva natjecanja odgođena su do daljnjeg.
Nastavnici će i dalje dolaziti u školu, a ako je stvarno potrebno, mogu doći i djeca koja nemaju gdje biti zbrinuta, ali nastava se obustavlja na dva tjedna. Za djecu koja će stići u školu, osigurat će se topli obrok. Budući da je proglašena epidemija, prijevoz učenika neće biti organiziran.
Produženi boravak radit će prema uobičajenom radnom vremenu (11.00-17.00), no samo za polaznike koji uistinu nemaju gdje biti zbrinuti. Za njih će se također osigurati topli obrok.
U Umjetničkom odjelu primjenjivat će se također model online nastave u dogovoru s učiteljem instrumenta.

Srednja škola Novi Marof objavila je sljedeće:
Učenici od ponedjeljka ne trebaju dolaziti u školu, a nastavu će pratiti sukladno uputama koje će biti objavljene na webu škole.
Ukoliko netko od učenika nema potrebnu informatičku opremu – hitno se neka jave u Školu kako bi im na vrijeme osigurali sve potrebno.
Isto tako odgađaju se do daljnjega sve aktivnosti vezane uz uvođenje novaka u vojnu evidenciju (rođenih 2002. godine i starijih godišta), kao i sva natjecanja / smotre na svim razinama!

Dječji vrtić Novi Marof za sada nastavlja normalno s radom.

SKRAČENJE LINIJA KOJE PROMETUJU ZA ISTRU – KORONAVIRUS

Od dana 16.03.2020. godine, zbog izvanredne situacije u Republici Hrvatskoj, AP Varaždin prelazi na režim prometovanja kao što je uobičajeno u vrijeme trajanja školskih praznika.
S obzirom na poduzete mjere u cilju spriječavanja zaraze na području Istre obavještvaju se korisnici prijevoznih usluga AP Varaždina da se od 13. ožujka privremeno ukidaju međužupanijske linije na relaciji:
VARAŽDIN – POREČ s polaskom u 13,30 sati iz Varaždina i povratkom iz Poreča u 09,15 sati – autobus prometuje s polaskom u 13:30 iz Varaždina, ali samo do Zagreba.
VARAŽDIN – POREČ s polaskom iz Varaždina u 22,45 sati i povratkom iz Poreča u 15,10 sati – autobus prometuje s polaskom u 22,45 iz Varaždina, ali samo do Opatije, te iz Opatije u 18,50 i Rijeke u 19,30 prema Varaždinu.
Privremeni prekid trajati će do ukidanja donijetih izvanrednih mjera na području Istre.

Komunalna tvrtka NOVOKOM do daljnjeg ne radi sa strankama
Javne ustanove i servisi (Pošta, Policija, Fina, Gradski uredi, Kulturni centar…) rade i dalje normalno, kao i svi dućani, uz pojačane mjere opreza.
Kino Marof je privremeno prestalo s radom
Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof

Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof i dalje radi prema redovnom radnom vremenu. Ako trebate samo produljiti posudbu knjiga, učinite to putem maila na gknm@gknm.hr ili pozivom na broj 042/611-234, a postoji i online produljenje građe. Za vrijeme provođenja mjera zaštite od korona virusa neće biti slane obavijesti niti će biti zakasnina za prekoračenje roka posudbe.