PAVLE VUJASIN – intervju sa svjetskim rekorderom iz Novog Marofa

Pavle Vujasin, član SK “Grebengradski streličari”, postavio je novi juniorski Svjetski i Europski dvoranski rekord za goli luk na  25 metara!

Ovo je vijest koja je prije desetak dana objavljena u viÅ”e regionalnih i nacionalnih medija. Možda zbog ovog ‘suÅ”nog’ sportskog razdoblja uzrokovanog globalnom pandemijom koronavirusa je ova vijest iz streličarstva doÅ”la do većeg broja građana nego Å”to bi inače, kada su sportski stupci preplavljeni nogometom i ostalim popularnijim sportovima. Ipak, streličarstvo je u naÅ”em gradu mnogo popularnije, i to zahvaljujući dobrom radu Streličarskog kluba “Grebengradski streličari”. To znamo jer redovno objavljujemo vijesti s njihovih turnira i dugo nabrajamo sva njihova osvojena postolja! Slijedi intervju s ovim odličnim mladim sportaÅ”om iz Novog Marofa, koji smo naravno napravili putem interneta. #OstaniDoma

Čestitke Pavle na ovom velikom uspjehu! Kako si ti primio ovu vijest i koliko ti znači ovo priznanje?

Naravno da sam bio iznenađen i nisam mogao vjerovati. Ovo postignuće mi je dalo joÅ” viÅ”e mjesta za napredak, daljnji rad i trud u streličarstvu.

Kako si se odlučio baviti ovim sportom?

Bavio sam se raznim sportovima, ne mogu precizirati koji sport mi je bio najdraži jer sam ih sve volio. Ali streličarstvo je neŔto u čemu sam se pronaŔao. Jednostavno zaljubio sam se u streličarstvo s prvom ispucanom strijelom i to je bilo to.

U kojim disciplinama si se do sada natjecao i jesi li joÅ” neki rekord postavio?

Osim ovog svjetskog rekorda, također držim i 12 nacionalnih u raznim disciplinama. Streličarstvom se bavim već 3 godine, a natjecao sam se u disciplinama target, field i 3D.

Kako ovaj sport utječe na tebe?

Streličarstvo pozitivno utječe na mene, smireniji sam, opuÅ”teniji, pomaže mi da ispravim držanje i tako smanji bolove u leđima.

Od 15. siječnja 2020. goli luk je službeno priznati stil na međunarodnim metnim natjecanjima, uz zakrivljeni i složeni luk. S time su se otvorile prijave svjetskih i europskih rekorda u ovome stilu. Da li si za to znao kada si se natjecao na  WA star turniru 2x25m i 2x18m koji se održao 9. veljače u Varaždinu i da li ti je to bio dodatni motiv za ostvariti ovakav rezultat?

Znao sam, ali ni na jednome turniru mi nije bio bitan rezultat. Čim se viÅ”e zamaram rezultatom, loÅ”ije otpucam turnir, pa mi nije bitno.

Koliko je velika meta kad gađaÅ” s te udaljenosti?

Na 25 metara sam gađao u lice 60 x 60 cm i uspio osvojiti 501 bod. To je dobar rezultat, ali naravno ostalo je mjesta za napredak.

Kako često imaŔ treninge? ImaŔ li neke posebne tehnike?

Ovisi kako kada, imao sam razdoblje kada sam trenirao svaki dan, ali trenutno radim pa viÅ”e nisam u nogućnosti trenirati tako često. Jedan trening traje otprilike sat i pol. U početku je sve moje treninge osmiÅ”ljavao moj trener Zoran Marenčić, no s vremenom sam naučio dovoljno da mogu i sam sada trenirati. Svaki streličar ima neki svoj poseban način opuÅ”tanja i pripreme prije natjecanja, ja ih osobno nemam.

Da li je streličarstvo skup sport i da li se bez velikih ulaganja mogu postići vrhunski rezultati?

Rekao bih da streličarstvo spada u malo skuplje sportove zbog razne opreme koju drugi sportovi ne zahtjevaju, ali postoji Å”irok spektar ponuda pa je svako u mogućnosti pronaći opremu za sebe. Kvalitetna oprema može biti od pomoći, ali najveći dio posla ipak je na streličaru.

Koliko je u streličarstvu važan trener a koliko je važan klub? Ima li tvojih vrÅ”njaka među članovima “Grebengradskih streličara”?

I trener i klub su važni, ali trener Zoki uvijek je tu za pomoć, podrÅ”ku i dobar savjet. U klubu nas je preko 20, neki treniraju viÅ”e neki manje pa nas nije uvijek toliko na treningu. U klub dolazi sve viÅ”e djece no ima i vrÅ”njaka te se svi zajedno družimo bez obzira na godine.

Što treba za početi baviti se ovim sportom? Imate li organizirane upise u klub ili se može priključiti klubu tokom cijele godine?

Za početi baviti se streličarstvom potrebno je doći na bilo koji trening i javiti se treneru koji će rijeÅ”iti sve ostalo. U početku se dobije Å”kolska oprema na kojoj početnici uče, a ako im se svidi i počnu se ozbiljnije baviti tim sportom polako kupuju svoju opremu. Kada se trenira u dvorani treninzi su organizirani, no čim počne vanjska sezona i treninzi se presele van, svatko može doći kada želi.

Koji su ti budući planovi u streličarstvu? Želje i ciljevi?

Ovaj rekord mi je svakako dao vjetar u leđa i želju da treniram joÅ” viÅ”e i postignem bolje rezultate. Nadam se i nekom svjetskom prvenstvu, no prije svega najvažnije je da se ne zamaram previÅ”e brojkama i zadržim ljubav prema ovom sportu.

Preporučio bi ovaj sport svim uzrastima, jer je opuÅ”tajuć i jako zanimljiv, a naravno i zabavan.