Sutra otvorenje nove izlo┼żbe Starog Novog Marofa

Fotografije izlo┼żene u Gradskoj knji┼żnici i ─Źitaonici Novi Marof

U sklopu projekta knji┼żnice “Stari Novi Marof” na redu je druga po redu izlo┼żba prikupljenih i digitaliziranih fotografija s tematikom marofskih osoba i davnih doga─Ĺaja ─Źija je vrijedna sakuplja─Źica zavi─Źajnog blaga Nadica Rain. Otvorenje izlo┼żbe: Stari Novi Marof, ljudi i doga─Ĺaji je sutra u utorak 11. velja─Źe 2020. godine u 18:30 sati u Gradskoj knji┼żnici i ─Źitaonici Novi Marof . Na otvorenju izlo┼żbe ─çe uz organizatore izlo┼żbe prisustvovati i posebni gosti, svjedoci ‘starih vremena’ koji ─çe nam mo─çi re─çi vi┼íe o izlo┼żenim fotografijama.

Stari Novi Marof

Facebook stranica Stari Novi Marof postoji ve─ç vi┼íe od 3 godine i do sada je na njoj objavljeno vi┼íe od tisu─çu starih fotografija, razglednica i dokumenata koji potje─Źu s podru─Źja grada Novog Marofa i bli┼że okolice. Cilj stranice je evocirati uspomene starijih sugra─Ĺana, informirati mlade o povijesti i razvoju na┼íeg grada od najstarijih podataka do danas, a krajnji rezultat ─çe biti formiranje baze podataka fotografija koje ─çe se objavljivati u budu─çim publikacija i na izlo┼żbama.
Potraga za zanimljivostima i ─Źinjenicama iz starih dana nikada ne prestaje tako da vas i ovim putem molimo da pretra┼żite Va┼íe albume i po┼íaljete zanimljive fotografije porukom administratoru FB stranice Stari Novi Marof ili osobnim dolaskom u Knji┼żnicu.
Pokreta─Ź i administrator stranice je Nadica Rain, knji┼żni─Źarka u Gradskoj knji┼żnici i ─Źitaonici Novi Marof.

Stari Novi Marof

Valja dodati i vrijedan projekt Digitalizacije razglednica/fotografija Novog Marofa i okolice i razglednica Ivana Rabuzina! Ovaj va┼żan dio Grafi─Źke zbirke Zavi─Źajne zbirke Knji┼żnice do sada nije bio prezentiran ┼íiroj javnosti. Digitalizacija je suvremeni oblik prezentiranja i za┼ítite vizualne gra─Ĺe a Knji┼żnica prikuplja razglednice ve─ç vi┼íe od 20 godina. Skupljalo se iz vlastitih privatnih arhiva, kupnjom na sajmovima i putem internetskih portala, donacijama lokalnog stanovni┼ítva. Prikupljeno je 180 razglednica i jedna dopisnica Novog Marofa i okolnih mjesta.

Razglednice iz Grafi─Źke zbirke

U Hrvatskoj najstarija razglednica potje─Źe iz Opatije 1891. g. a najstarija znana razglednica Gruss aus Novimarof putovala je ve─ç 1899. g. Na ovoj poveznici Gradske knji┼żnice mo┼żete pogledati digitalizirane:

RAZGLEDNICE NOVOG MAROFA I OKOLNIH MJESTA

RAZGLEDNICE IVANA RABUZINA

STARE FOTOGRAFIJE

Te─Źaj ┼íivanja u Novom Marofu