Valentinovo uz klape 2020 – intervju s Robertom

Svakog mjeseca eMarof.info će raditi intervju s organizatorima nekog od većih događaja održanih u Novom Marofu tokom prijašnjeg mjeseca. Želimo time odati priznanje našim vrijednim građanima koji se trude podići kvalitetu života u našem gradu, a uz to i vama čitateljima donijeti neke dodatne informacije i zanimljivosti vezane uz te događaje. U mjesecu veljači jedan od većih događaja je svakako bio Valentinovo uz klape te smo odlučili porazgovarati s Robertom Štorgom, voditeljem Klape “Marof” o tom događaju. Moramo napomenuti da je Robert osim u organizaciji ovog događaja, također bio u organizaciji još jednog velikog događaja u veljači: Međunarodnog natjecanja učenika osnovnih glazbenih škola “Mladi Padovec” koje je ove godine okupilo 320 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske.

Robert Štorga

Gospodine Štorga, možete nam reći čime se vi sve to bavite u svom životu?

Zaposlen sam kao učitelj tambura u Glazbenoj školi Novi Marof. Voditelj sam muške i ženske klape te folklornog pjevanja u KUD-u “Marof”, sviram orgulje i vodim zbor u crkvi u Remetincu, a u KUD-u “Beletinec” također vodim folklorno pjevanje i tamburaše. Tjedan mi je ispunjen svaku večer s nekakvom probom s jednim od ovih sastava, a vikendom ako nema nikakvih nastupa sam slobodan za odmor ili neke druge aktivnosti.

Kada ste se priključili KUD-u “Marof”?

U KUD “Marof” sam se uključio po završetku 8.r. osnovne škole i počeo sam svirati u Velikom tamburaškom orkestru berdu (bajs). Poslije se to razvilo u sviranje u Malom sastavu, pjevanje itd.

Klapa “Marof”

Kako je nastala Klapa Marof?

2006.g. je pala ideja da se napravi klapa, zapravo to je u početku to bila muška vokalna skupina KUD-a Marof. Počeli smo jednostavno iz nekakvog druženja-pjevanja i tako se sve to održalo do danas. Također nekoliko godina nakon nastanka muške nastala je i ženska vokalna skupina, danas znane pod nazivom ŽVS Zipka, pod vodstvom Viktorije Ocvirek.

ŽVS “Zipka”

Što nam možeš reći o događaju Valentinovo uz klape?

Ove 2020. godine održan je 8. po redu koncert Valentinovo uz klape, nismo propustili niti jednu godinu i stvarno bi htio zahvaliti publici koja nas podržava u tome. Zato to volimo raditi, jer nas veseli što je svaki put puna dvorana.

Nekad je KUD Marof održavao koncerte u to vrijeme, oko Valentinova, folklorne nastupe s plesačima i pjevačima, itd. Međutim kako je Klapa krenula s radom, rekli smo zašto ne bi jedne godine napravili klapski koncert? I probali smo, svima se dopalo, i tako je nastalo Valentinovo uz klape.

Klapa “Koprivnica”

Sjećaš li se kako je to bilo prve godine?

Jako dobro, dobro kao i ove godine! Svake godine se trudimo da nam dođu dobre i kvalitetne klape. Prve godine nam je došla vrhunska klapa Sagena i klapa Dingač s Pelješca, oni su nam od prve godine dali podršku. Evo sada nam je klapa Dingač već treći puta došla u Novi Marof.

Klapa “Dingač”

Na koji način odabirete izvođače za koncert?

Evo sad već dugo sudjelujemo na klapskoj sceni pa stekneš prijatelje na tim nastupima. Mi dođemo k njima, oni dođu nama i tako su se razvila neka divna prijateljstva s drugim vokalnim skupinama. Gledamo da nam svake godine dođe neki novi izvođač ali i neki prijatelji koje znamo od prije. Evo uz klapu Dingač ove godine došla je i ŽVS Allegre koje su isto već nekoliko puta bile ovdje.

ŽVS “Allegre”

Na ovaj koncert osim klapa također pozivate i neke druge izvođače?

Znali smo ugostiti neki tamburaški sastav ili nekog solistu da negdje na polovici koncerta ‘razbije’ malo taj tijek a capella pjevanja. Ove godine je to bio Trio “KaMaKo” – dvije sestre i jedan njihov prijatelj iz Brezničkog Huma.

Trio “KaMaKo”

Kako ste zadovoljni koncertom ove godine? Koliko vas uopće ima uključenih u organizaciju ovog događaja?

Dvorana je bila puna, cijeli program je trajao više od 2 sata a posjetioci kažu da im je koncert ptošao brzo, bilo im je ugodno i dobro, a to je nama najvažnije. Organizacija cijelog koncerta počinje od samog KUD-a Marof, njegovog Upravnog odbora i svih članova, pogotovo ženske i muške klape koji su nekako vezani kao domaćini cijelog tog događaja. Svaki od nas pokriva neki segment te organizacije, moj dio posla najviše otpada na kontaktiranje izvođača i dogovora oko programa koncerta.

Naravno u svemu nas prati i podržava Grad Novi Marof, TZ Novi Marof, POU Novi Marof, razni sponzori i prijatelji, nismo sami u tome i ja im ovim putem svima zahvaljujem na pomoći.

Velika dvorana Kulturnog centra “Ivan Rabuzin”

Kakvi su vam planovi i želje za sljedeće Valentinovo uz klape?

A sada ipak još ne razmišljamo o tome, malo odmaramo od svega i uživamo u rezultatima. Krajem godine ćemo početi planirati program za sljedeće Valentinovo uz klape. Sada nam je svima u KUD-u ipak prioritet obilježavanje 40-te obljetnice društva, te planiramo kroz godinu napraviti puno događanja, pjevnih, plesnih i sviračkih, a početkom prosinca će biti veliki koncert kao glavni događaj cijele te proslave.

Zahvaljujemo Robertu na ovom razgovoru a vama dragi čitatelji želimo da ako još do sada niste bili, sljedeće godine dođete na ovaj prekrasan koncert.

Više fotografija s Valentinova uz klape 2020 pronađite ovdje.